Eftertanke 3

2014

Nettet og de mange devices transformerer vores kultur. Hvor er vi på vej hen med ikt? Kevin Kelley chefredaktør fra Wired sætter tendenserne i perspektiv med 6 verber, der beskriver udviklingen i 2011. 3 år der er gået kan dog mærkes men tendenserne holder så meget desto bedre!

Som pædagogisk konsulent i en voksenuddannelsesinstitution overvejer jeg indflydelsen af alle begreberne på de strategier og den hverdag vi oplever med ikt i skolen. Jeg ser tendenserne som en del af den bølge af transformationer, der snart vil gøre ekspliciteringen af it i forhold til pædagogik og didaktik overflødig på den måde vi kender det i dag. Ikten og nettet er til stede alle vegne i mennesketilværelsen og vil være integreret i alt, hvad vi gør. I en knap så fjern fremtid vil vi mærke effekten af IoT (Internet of Things) og nye kommunikationsformer fx styring af software via tale og avancerede tale til tekstprogrammer. Forskellige fremskrivninger skønner, at der vil være 20 mia. apparater på nettet allerede i 2020. Skolen har svært ved at følge med i den samtidsrelevante brug af it. Se mit andet indlæg om emnet.

Som del af en pædagogisk institution oplever jeg, at det at forholde sig til teknologiernes transformationer af undervisningskulturen og det at følge dem, er et afgørende parameter for at kunne udvikle åbne strategier med en orientering i den rigtige retning eller som i det mindste orienterer sig mod det, der er virkeligheden for vores kursister og lærere lige om lidt. Det at tilbyde moderne it-undertøttelse og arbejdsformer med it, er på vej til at blive et konkurrenceparameter mellem forskellige (sprog)skoler. Levetiden på en pc eller tablet i vores institution er i øjeblikket ca. 3 år og kapaciteten og de tekniske muligheder øges drastisk på de tre år. De mere optimistiske tekniske fremskrivninger lyder nogenlunde sådan:

En Pcs ydelse fordobles med 18 måneders intervaller
Hastigheden på fiberforbindelser fordobles hver 9. måned
Lagerkapaciteten på pcer fordobles hver 12. måned
I 2025 vil en pc til 1000 $ kunne leveres med en kapacitet, der nærmer sig et menneskes evne til at behandle og lagre data (Den er jeg nu i tvivl om men det er en populær fremstilling)

Det at teknikken er udviklet, er ikke det samme som at vi har den. Der er en latenstid i al implementering men den synes at blive kortere og kortere. Markedsføringen af it hard -og software er meget agressiv og målrettet og i stand til at skabe behov for nyanskaffelser i skolerne, så det skal nok komme.

Tendenserne relaterer til begreberne:

*Screening
*Interacting
*Sharing
*Flowing
*Accessing
*Generating

Wired.com beskæftiger sig med de kulturtransformationer teknologierne skaber i samfundet på en tilgængelig måde.

Kan du genkende tendenserne i din hverdag med ikt og hvordan håndtere kulturtransformationerne i forhold til skolens/din arbejdsplads visioner om ikt og pædagogiske strategier?

Se også Kevin Kellys blog The Technicum på min blogliste

3 kommentarer til “Eftertanke 3

  1. Jeg synes ikke vi er så hurtige på Metropol. Det vildeste er at web-caste forelæsninger, vi holder for 300 af gangen, så de studerende, der ikke lige kan/vil/har lyst til at dukke op i auditoriet kan se “forestillingen” hjemmefra. Jeg frabeder mig at blive filmet til det brug; jeg synes ganske enkelt det er for dårlig en løsning, rent pædagogisk. I det daglige oplever jeg de kulturtransformationer, du taler om, manifesteret gennem Facebook. Jeg oplever Facebook som en konkurrent til undervisningen og som det rum, de studerende søger ind i, når de keder sig. Bare de har et par minutter er de væk. På den måde er min magt over det fælles rum brudt; før var de pinedød nødt til at blive hos mig, med mindre de havde mod til rent fysisk at rejse sig at gå. Vi er ikke med på vognen. Eller jeg er ikke. Måske sidder der kolleger et andet sted i Metropol, der er.

    Like

  2. Enig i din beragtning omkring webcast. Det at have optaget og delt et oplæg og derved gjort det tilgængeligt, kan på ingen måde garantere at nogen lærer noget af det. Det er, selv om det er et gennemtænkt og didaktiseret oplæg der filmes, nærmest at betragte som en note en anden har lavet og det lærer man ikke nødvendigvis meget af, medmindre man som kursist bruger det i en sammenhæng, hvor der skal gøres noget med det. På en anden måde kan min sige at webcastet skal ind i en ny didaktisk sammenhæng, for at få en læringsmæssig værdi. Omkring facebook i undervisningen er det min tanke, at det handler om at et individualiseret rum med pcén er kommet ind i kasserummet. Den oplevelse det er, at tale til et hold, hvor deltagerne sidder bag hver deres skærm med mange forskellige aktiviteter, kan ødelægge den dialogiske kvalitet klasserummet har, som et fælles forum med udveksling af synspunkter og viden ved aktiv deltagelse. Problemet ligger for mig at se i måden vi bruger it i klasserummet på. Der skal handles på og overfor kursisterne formuleres krav til, hvornår pc´en er i brug og hvornår den ikke skal være i brug i undervisningen. Det er slet ikke en it-fjendsk holdning tværtimod. Vi skal opdrage os selv til at bruge it-ressourcen på en måde, så den skaber bedre læring. Det kræver dannelse og viden og i en lidt smart nutidig terminologi “Klasserumsledelse”. Igen peger det i retning af didaktiseringen af undervisningen med ikt, nemlig til hvornår skal vi ikke bruge it. Det er lige så vigtig en pædagogisk og didaktisk beslutning, som hvornår skal vi bruge it. Fravalget er så at sige et tilvalg 🙂

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.