Big data, store muligheder og stor indsigt måske?

2015

Kære læsere
I forbindelse med mit kursus i Learning Analytics på Master i IKT og Læring vil jeg skrive lidt om fremtidige muligheder med Big data i sprogundervisningen efterhånden som jeg opnår lidt indsigt i fagfeltet.

Jeg ser meget frem til at arbejde med Learning Analytics og dels få en bedre indsigt i hvad det dækker over og dels få mulighed for at reflektere over potentialet i anvendelsen Learning Analytics i mit eget fagfelt sprogundervisning af voksne og efteruddannelse af lærere.
Jeg er fascineret af muligheden for at tracke og lære om adfærd i VLE, om muligheden for at lave et dataopsamlingsdesign i et læringsmiljø med definition af keypoints, tracking, feedback og grading. Jeg er også meget nysgerrig efter viden og indsigt i hvordan man på et overordnet niveau kan definere KPIer for succes i et læringsforløb. Samtidig er jeg også bekymret over de mange måder det kan misbruges og misforstås på i undervisningssammenhænge.

Hvad er data og hvem tolker dem til hvilke formål?
Maskinlæringstankegangen er jo ikke ny. Klippet i headeren med B.F. Skinner fra 1954 sætter det lidt humoristisk i perspektiv på ”læringsmaskiner”:

Se også en nyfortolkning af det samme klip her, hvor de gamle maskiner er erstattet med ipads:

Teknologien har udviklet sig meget på 51 år men hvad med vores ideer om læring og læringsdesign?

Min bekymring omkring brug af Learning Analytics går mest på om underviseren eller den bruger, der søger mulighed for via et system at understøtte selfpaced og selfdirected laerning er i stand til at perspektivere og løfte didaktiseringen af det adaptive læringmateriale og design af de forløb de adaptive LMS baserede VLE skal indgå i.
Vi lærer alene men også sammen med andre er mit læringsteoretiske udgangspunkt. Handler Learning Analytics også om at bruge data fra andet end individuelle forløb?
Hvordan sikrer vi som pædagoger eller designere af læringsforløb, at de elementer det gode læringsrum indeholder fx i form af:
– At lære sammen med andre
– at kunne understøtte relationer mellem de lærende
– understøtte deltagernes kreativitet
– arbejde med en vidensopbygning i interaktion med andre deltagere, det at være en del af en social konstruktion
– et højt niveau af deltagelse og aktivitet
Muligheden for at deltagerne skal kunne kommunikere og anvende en dialogisk kommunikationsform er centralt i sprogundervisningen. Hvordan sætter man en ramme for brug af Learning Analytics op mod disse relationelle behov og behov for interaktion. Hvordan kan man analysere på læring via dataopsamling på deltagerne i forhold underviserens og den studerendes behov for en kvalitativ vurdering af samtale og dialog?
Det ser jeg som min udfordring i forløbet er, at få en tilstrækkelig forståelse for fagfeltets indbyggede udfordringer og far at jeg kan opnå en tilstrækkelig god forståelse af området til, at jeg kan arbejde videre med Learning Analytics på en reflekteret måde indenfor mit eget fagfelt.
Jeg ser Learning Analytics som et meget komplekst fagfelt og jeg går ydmygt ind i forløbet.

Jeg glæder mig til at opdatere denne række af indlæg og debattere med jer læsere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.